Sayfalar

26 Mayıs 2019 Pazar

Age of Ultron - Ultron Çağı Çizgi Roman İncelemesi - Marvel


Merhaba sevgili okur!

Bugünkü konumuz Marvel tarafından yayınlanan "Age of Ultron" isimli çizgi roman olacak. Gerekli Şeyler tarafından çevirisi yapılan çizgi romanımızı The New Avengers serilerinden tanıdığımız Michael Bendis tarafından yazılmış. Marvel evreni içerisinde önemli bir yere sahip olan bu çizgi romanı şimdi biraz yakından inceleyelim.

Spoiler vermeden ana hatları ile hikayemizin merkezinde Ultron bulunmakta. Ultron ise Hank Pym tarafından yaratılmış olan bir yapay zeka programı. Asıl amacı Dünya'yı daha güvenli bir hale getirmek olan Ultron yozlaştıktan sonra insanlığa karşı cephe almış ve onların yok olması için elinden geleni yapmıştır. Bu çizgi romanımızda ise onun geri döndüğü ve sonrasında yaşananları okuyoruz. Her şey birkaç süper kötünün Spider-woman, Jessica Drew'u kaçırması ve yanlışlıkla bir Ultron bot'unu aktive etmeleri ile başlıyor. Ve Avengers'ın eski düşmanı Ultron geri dönüyor.
Ultron'un geri döndüğünü öğrendikten sonra günümüz tarihine bir sıçrama yapıyoruz ve karşımızda Ultron tarafından yönetilen, kahramanlarımızın bir kaçak olarak saklandığı post apokaliptik bir geleceğe gidiyoruz. Maceramız ise kahramanlarımızın artık bir plan yapıp Ultron'u durdurmaya karar vermeleri ile başlıyor. Kahramanlarımız Ultron'nun çağını bitirmek için her şeyi yapmayı göze alması gerekli.

Buradan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!

İlk olarak çizgi romanda dikkatimi çeken ve hoşuma giden iki olaydan bahsetmek istiyorum. Bunlardan birincisi Ultron'nun gerçekten hakkıyla işlenmiş olması, birçok kahramanın ölmesi ve Dünya'nın resmen Ultron'a karşı yenik düşmesi çok iyi işlenmişti. Çizgi roman boyunca Thor, Hulk, Cyclops ve daha nice kahramanın Ultron'a karşı olan savaşta hayatını kaybetmiş olduğunu öğreniyoruz. Diğer kahramanlarımız ise ailelerini kaybetmiş durumdalar; Luke Cage çocuğunu ve karısını, Susan Storm aynı şekilde kocasını ve çocuklarını kaybetmiş durumda. Captain America ise kalkanını savaşta kaybetmiş, parçalanmış, ve umudunu kaybetmiş bir şekilde bir köşede oturuyor. Açıkçası yaşanan olayların kahramanlarımızın üzerindeki büyük etkilerini görmek beni hep çok etkilemiştir. Bu çizgi roman da zaten hikayelerini okumaya alıştığımız Bendis tarafından yazılmış, o yüzden anlatımda bir yabancılık çekme durumu söz konusu değil.

İkinci hoşuma giden olay ise zaman yolculuğu ve bu yolculuklar sonucunda uzay ve zaman sürekliliğinin bozulmaya başlaması. Bu çizgi romanda başlayan uzay zaman sürekliliğinin bozunumu, çoklu evrenler arasında ki kırılmalar ilerideki çizgi romanlarda karşımıza sıkça çıkan olaylardan. Özellkiler Marvel Now! döneminde yaşanan birçok event bu konu üzerine kurulu aynı zamanda Marvel Now! döneminden sonra başlayan All New All Different döneminin başlamasında önemli bir rol sahibi. Yani uzay zaman sürekliliğindeki bozunumlar ile alakaşı gelişmelerin ilk tohumların atıldığını gördüğümüz bir çizgi roman, bu konuda takdir ettim.

Çizgi romanda aynı zamanda gerçekten bir kişinin nasıl bir farklılık yaratabileceğini yakından görmüş olduk, özelliklede bu kişi Hank Pym gibi bir dahi, mucit ve süper kahraman ise. Ki Hank Pym gerekse arkadaşlarına gerekse Janet'a olan davranışlarından dolayı hiç sevmediğim bir karakterdir. Ama gördüğümüz üzere en küçük çarkın bile işleyen makinede önemi vardır.

Bütün bunlar dahilinde Age of Ultron güzel ve iyi işlenmiş bir hikayeye sahip, aynı zamanda Black Panther variant çizimleri (All New All Different Dönemi - Alex Ross Çizimleri) hariç gördüğüm en iyi variant çizimlere sahip, Rock-He Kim tarafından çizilenler özellikle.

Age of Ultron çizgi romanına puanım: 8/10

Umarım yazı ve fikirlerim hoşunuza gitmiştir, kendi fikirlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Son Yayınlananlar

DC Comics - DC One Million Çizgi Roman Okuma Sırası - Part 3

Merhaba sevgili okur! Bugünkü yazımın konusu DC One Million çizgi romanının okuma sırasının son partı olacak. Daha önceden ilk iki ...

En Çok Okunan Yazılar