Sayfalar

20 Nisan 2019 Cumartesi

İç Savaş - Civil War Çizgi Roman İncelemesi - Marvel





Merhaba sevgili okuyucu!

Bugün ki yazımızın konusu Marvel'dan Civil War adlı çizgi roman olucak. Uzun zamandır inceleme yazısı yazmamıştım, bu yazı ile birlikte bütün Event'ler için sırası ile inceleme yazmaya başlamayı düşünüyorum. O zaman ilk olarak spoiler vermeden konuya göz atalım.
Mark Miller tarafından yazılan ve Steve Mcniven tarafından çizilen çizgi romanımız bir grup acemi kahramanın yaptığı ve birçok çocuğun ölmesine sebep olan bir hata ile başlıyor. Neredeyse bir okul kadar çocuk öldükten sonra devlet bu konuda bir yaptırım uygulamaya ve süper kahramanları denetim altına almak ister, Tony Stark bunun için gönüllü olur ve çeşitli kahramanlar ile birlikte devlet kaynaklarına kimliklerini açıklayarak ilk yasal süper kahramanlar olurlar. 

Iron Man iç savaş boyunca süper kahramanların da denetilmesi gerektiği çok güçlü oldukları için kontrolsüz olduklarında süper kötülerden bir farkları kalmayacağını savunur. Bunun aksine bir diğer cephede ise Steve Rogers bulunmaktadır. Kendisi Tony ile aynı fikirde olup süper kahramanların çok güçlü olduğunu kabul etmektedir ancak bu tip bir gücün devletin herhangi bir koluna teslim edilmesini uygun görmez. Bu tarz bir gücün emanet edilmesi için en güvenli ellerin hala kendilerininkiler olduğunu savunur ve özgürlüklerinden taviz vermez. Aynı zamanda Civil War Iron Man çizgi romanında Tony ile konuşurken ona kimliklerini devletin herhangi bir sistemi içerisinde depolanmasının yanlış olduğunu, Dr.Doom, Ultron, Mad Thinker vb. gibi Villanlar tarafından hacklenebileceğini ve bilginin güvende olmadığını belirtmiştir. 
Bütün bunların devamında bir tarafa Kayıt Yasasını savunan Iron Man ve öbür tarafta özgürlüğü savunan Captain America liderliğinde iki farklı grup oluşmuştur. 

Buradan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!


İlk olarak en sevdiğim iki süper kahramanı dövüşürken görmek benim için ilgi çekici bir şekilde müthişti. Ve iki tarafında temsil ettiği şeyler aslında çok mantıklı ve gerekli. Iron Man hükümete bağlanmak istiyor çünkü vicdanı onu zorluyor, yükü ve sorumluluğu taşımak istemiyor haklı bir şekilde. Ama Captain America da haklı bence, çünkü bir kuruma bağlı olmak demek birileri tarafından yönetilmek veya kontrol edilmek demektir. Bunun cevabını Civil War'ın filminde şu şekilde söylemişti: 'Dünyayı gündem sahibi insanlar yönetiyor ve gündem değişir. Ya kurulan bu heyet bizi gitmek istemediğimiz bir yere gönderirse veya bir yere gitmek istersek ve izin vermezlerse. Mükemmel değiliz ama en güvenli eller hala kendimizinkiler.' bence bu sözler bile aslında taraf olarak kimin ağır bastığını gösteriyor. Ben en başından beri Captain America'yı desteklemiştim. Hem film hem de çizgi roman evreninde. Ancak son anda tabii ki her şey değişti. Aynı şekilde Captain içinde. Çünkü Cap şunu fark etti ki insanlar artık onun, onlar için yani insanlar için savaşmasını istemiyordu. En azından bu şekilde. Bu yüzden çizgi romanın sonlarında insanların bir kısmı savaş meydanına girerek Captain America'ya bire bir müdehale ettiler. Zaten bunu gören ve üzülen Captain daha fazla savaşmadı. Ancak özgürlükten taviz vermek, boyunduruk altına girmek tabii ki Steve Rogers'ın kitabında yazmaz, gereğini yapıp teslim oldu. Bence yapılabilecek en iyi hamlelerden biriydi.

Bunlar dışında Tony'nin de elinden geleni yaptığını düşünüyorum ancak biraz aşırıya kaçan ve yanlış anlaşılar hareketleri oldu. Thor'un kopyasının savaşta kullanılması bir kahramanı bu şekilde kaybetmek, veya arkadaşlarını farklı bir boyuta hapsetmesi. Bunlar gerçekten çok şansız ve kötü anlaşılabilecek olaylar oldu maalesef. Ve Tony ile Cap'in arasını açtı. Onları gerçekten soruna odaklanıp konuşmaktan uzaklaştırdı. 

Bütün bunlar dahilinde ben Team Cap tarafında yer aldım ancak tabii kide bu Iron Man'i çok sevdiğim gerçeğini değiştirmez. Hikaye bence çok özgün ve Amerikan kültürünü yansıtıyor (American Civil War Phenomena). 

Civil War çizgi romanına puanım : 8.5/10

Umarım yazı ve fikirlerim hoşunuza gitmiştir. Kendi fikirlerinizi etkinlik sayfasında veya yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Son Yayınlananlar

DC Comics - DC One Million Çizgi Roman Okuma Sırası - Part 3

Merhaba sevgili okur! Bugünkü yazımın konusu DC One Million çizgi romanının okuma sırasının son partı olacak. Daha önceden ilk iki ...

En Çok Okunan Yazılar