Sayfalar

19 Nisan 2019 Cuma

Hoşçakal Stan Lee - Excelsior!



Geçtiğimiz günlerde, 12 Kasım 2018 tarihinde, çizgi roman evrenin en önemli öncülerinden ve yaratıcılarından Stan Lee maalesef aramızdan ayrıldı. Kendisi Marvel evreninde gördüğümüz bir çok karakterin yaratıcısı ve babası diyebileceğimiz biriydi. Kendisinin insanlığa, en çokta biz çizgi roman severlere, en büyük mirası yarattığı karakterlerdi. Peki ya Stan Lee'nin kendisi bu karakterlerden olabilir miydi?
a
Bildiğiniz üzere MCU'nun her filminde en az bir adet Stan Lee cameo sahnesi bulunur. Bu sahnelerde genellikle Stan Lee sabit biri değildir, otobüs şöförü, sokak satıcısı, kütüphaneci gibi sayısız karaktere sahiptir. Peki en basit mantık ile, birbirine bağlantılı olan filmlerde neden aynı kişi farklı karakterler canlandırmaktadır? İşte asıl cevap sorunun içinde bence. Şimdi söyleyeceğim şeyler tamamen benim kişisel görüşüm olup inanmak istediğim MCU'ün sadece ilizyonik bir parçasıdır yani bu konuda resmi bir açıklama yok.

Belki duymuşsunuzdur, Marvel evreninde kendilerini sadece olayları izlemek ile sınırlandıran üstün bir ırk bulunmakta. The Watchers! Bu gözlemci ırkın en önemli üyelerinden biri ise bizim güneş sistemimizden sorumlu olan Uatu'dur. Aslında ne kadar Stan Lee'yi farklı rollerde olduğunu düşünsek de aslında o hep aynı karakterdi yani Watcher Uatu, dünyanın gözlemcisi.




Watcherlar zamandan bağımsız olup insan ötesi bilgi birikimine sahip varlıklardır. Aynı zamanda telepati ve ışınlanma yetenekleri de bulunur. Her ne kadar resmi bir açıklama olmasada ben canı gönülden Stan Lee'nin Güneş sisteminin gözcüsü olan Uatu olduğuna inanıyorum. Bütün olayların içinde bulunması, tepkisizliği ve bazen karakterlere nasihat vermesi bence bunun yeterli bir kanıtı. Hatta Tobey Maguire'ın oynadığı Spiderman üçlemesinde ki nefes kesici nahisatı hala kulaklarımdadır " You know, I guess one person can make a difference." yani " Biliyormusun, bence bir tek kişi bile bir fark oluşturabilir."  Aynı zamanda Guardians of the Galaxy Vol.2 filminin cameo sahnesinde Stan Lee'yi diğer Watcherlar ile konuşuyorken görüyoruz, bu da Uatu olduğunu gösteren bir işaret bence.




Stan Lee, Uatu olsa da olmasa da Marvel evreninin en önemli yapı taşlarından biriydi. Yazdığı karakterler ile olsun, filimlerde ki küçük ama önemli replikleri ile olsun her zaman kalbimizde önemli bir yere sahip olucaktır. Farklı olanın kötü olmadığını, çalışan makinede en küçük çarkın bile işlevi olduğunu ve bir insanın bile her şeyi değiştirebileceğini biz ondan öğrendik. Yazdığı karakterler ile hayatlarımıza dokunan bu büyük insan aramızdan ayrılmış olsa bile asla unutulmayacak. Bize kattığın her şey için çok teşekkür ederiz Stan Lee, Excelsior!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Son Yayınlananlar

DC Comics - DC One Million Çizgi Roman Okuma Sırası - Part 3

Merhaba sevgili okur! Bugünkü yazımın konusu DC One Million çizgi romanının okuma sırasının son partı olacak. Daha önceden ilk iki ...

En Çok Okunan Yazılar