Sayfalar

19 Nisan 2019 Cuma

DC Evreni - Multiverse Evrenini Tanıyalım - The Map of Multiverse




Merhaba sevgili okuyucu!

Bugün ki konumuz DC evreninin tamamı olacak. Bildiğiniz üzere DC evreninin bağlı olduğu bir Multiverse yanı çoklu evren bulunmakta. Sizlere Multiverse'in katmanlarını tanıtan bu yazımı daha iyi anlamak için aşağıdaki görselden yararlanabilirsiniz. İyi okumalar dilerim.



İlk olarak Multiverse kavramından bahsedenim, Multiverse ile söylenmeye çalışılan şey bulunduğumuz Cosmos (Bütün Evren) içerisinde birden fazla evrenin varlığının söz konusu olduğu ve bu evrenlerin kendi içinde çeşitlilik göstermesi durumudur. Paralel evrenlerde bu olasılıklar içinde bulunan başka evrenlerdir. Yeni 52 evreni olarak bildiğimiz ve okuduğumuz evren Multiverse'deki evrenlerden sadece biri olup Kingdom Come, Rebirth de bu tarz evrenlerden olup içeriği değişiklik göstermektedir. Ancak bu yazıda evrenlerden değil evrenlerin bulunduğu katmanlardan bahsedeceğiz.

  • Orrery of Worlds: İlk katman olarak karşımıza çıkan bu evren 11 boyutlu olup en iç çekirdek hattının Rock of Eternity'nin bir üst kademesidir. Aynı Cosmos içerisinde farklı frekanslarla titreşen birbirinden farklı 52 adet evren içermektedir. New 52 evreni bunu ifade etmektedir.
  • Speed Force Wall: Speed Force Duvarı, Orrery of Worlds ve Gods Sphere'i birbirinden ayıran duvardır. Işık hızının ve zamanın ötesindeki varlıkların geçişine izin veren bir duvardır. Bit katman değildir, geçiş fazı olarak adlandırılır.      
  • Gods Sphere: Metafizik ilerisi olup, 28 boyutlu bir evrendir. Bu katman içerisinde 8 adet evren bulunmaktadır. Bunlar; Underworld, Apokolips, Hell, Nightmare, Skyland, New Genesis, Heaven ve Dream'dir.
- Dream: Dream Kralı Mephisto'nun diyarıdır. Bir rüyalar diyarıdır, hayal gücünün temsili olan boyuttur. İçerisinde Santa Claus, Easter Bunny gibi hayali karakterler bulunmaktadır.
- Nightmare: Dream Krallığının zıttı olup, rüyaların değil kabusların kaynağı olan boyuttur. Boogeyman gibi karakterlerin yer aldığı boyuttur. 
- Heaven: Dört gardiyan melek olan Bull, Eagle, Lion ve Adam'ın boyutudur. Aynı zamanda Spectre'nin de yaratıldığı boyuttur. Earth 30 ve 49 ile bağlantıları vardır.
- Hell: Cinlerin ve şeytanların evrenidir. Nekron gibi güçlü şeytanların bağlı olduğu ve yaratıldığı boyuttur. Earth 23 ve 43 ile bağlantısı vardır.
- Skyland: Birçok tanrı topluluğunun yuvasıdır; Yunan Tanrıları, İskandinav Tanrıları, Maya ve Mısır Tanrılarının bulunduğu boyuttur. Earth 11 ve 25 ile bağlantısı vardır.
- Underworld: Skyland'in zıttı olan boyuttur. Hades, Pluto ve Erishkagal gibi kötücül Tanrıların yuvası olarakta geçer. Aynı zamanda Kriptonlular için suçluları hapsetmektede kullanılmıştır, Phantom Zone olarak bilinir. Earth 31 ve 46 ile bağlantıları vardır.
- New Genesis: New Gods adındaki Tanrıların evidir. Orion, Highfather ve Lightray gibi kahramnlar ve tanrılar burada yaşamaktadır. Earth 51 ile bağlantıları vardır.
- Opokolips: New Genesis'in zıttı olarak geçmektedir. Karanlık Tanrı Darkseid'in yuvasıdır. Earth 6 ile bağlantısı vardır.

  • Limbo: Unutulan ve kaybolan Orrery kısmını içerir, Gods Sphere ve Monitor Sphere arasındaki geçiş fazıdır. Madde ve maneviyatın anlamını yitirdiği sınır olarak bilinir.
  • Monitor Sphere: Monitor olarak bilinen ırkın eski evidir. Final Crisis event'i sonrası terk edilmiş bir boyuttur. Monitor ırkının amacı Multiverse'i gözlemlemektir.
  • The Source Wall: Bilinen bütün Multiverse'in son sınırıdır. Monitor Sphere ile bilinmeyen sonsunzluğu birbirinden ayırır. Katı bir duvar olup bilinmeyen sonsuzlukta "The Source" olduğuna inanılır. Duvar Promethean Giants'lardan oluşmuştur. Bunlar ölü tanrıların donmuş bedenleri, kozmik varlıkların cesetleri ve duvarı geçmeye çalışmış ama başaramamış diğer varlıklardır.
The Sorce Wall

Bu yazımda DC Universe'in temellerini oluşturan ve New 52 Dönemini başlatan Multiverse kavramını ve onun katmanlarını inceledik. Tabiiki buradaki en önemli bölüm The Source Wall oluyor. Çünkü ötesi tam bir bilinmez ve sonsuz kaynağın bulunduğu bir yer. Umarım yazıdan memnun kalmışsınızdır bir sonraki yazımda ise Marvel evrenin kozmik varlıkları hakkında yazacağım. 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, esenlikler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Son Yayınlananlar

DC Comics - DC One Million Çizgi Roman Okuma Sırası - Part 3

Merhaba sevgili okur! Bugünkü yazımın konusu DC One Million çizgi romanının okuma sırasının son partı olacak. Daha önceden ilk iki ...

En Çok Okunan Yazılar