Sayfalar

5 Nisan 2020 Pazar

Star Wars Darth Vader: İmparatorluk Makinesi Cilt 1 - Çizgi Roman İncelemesi



Merhaba sevgili okur!

Bugünkü yazımın konusu daha önce bu sitede hiç paylaşmadığım bir konu, Star Wars. Aslında uzun zamandır Star Wars çizgi romanları hakkında konuşmak istiyordum ancak filmlerini ne kadar sevsem de çizgi romanlarına bir türlü ısınamamıştım ancak bu yeni okuduğum Darth Vader cildi ile bütün fikrim değişti. Bu yazımda sizlerle Çizgi Düşler yayınevi tarafından ocak ayında çıkarılan, ikinci cildi ise yakın zamanda çıkmış olan Star Wars Darth Vader: İmparatorluk Makinesi çizgi romanını inceleyeceğiz.

Çizgi roman, Star Wars III: Revenge of the Sith yani Order 66'den sonrasında geçiyor. Jediların savaşı kaybettiği, Cumhuriyet'in İmparatorluk olduğu yıllara dönüyoruz. Yeni Sith çırağı olan Darth Vader'ın ilk görevine tanıklık ediyoruz ve onun Anakin Skywalker olmayı bırakıp artık bir Sith Lord'u olan Darth Vader olduğunun kesin kanıtları ile yüzleşiyoruz. 

Buradan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!


Çizgi romanın tam filmin bittiği yerden başlaması açıkçası bende sanki devamını izliyor, okuyormuşun gibi bir his yarattı. Beni büyük ihtimalle en çok bu çizgi romana bağlayan şey de bu oldu. Çünkü diğer çizgi romanlarda zaman hem filmlerin dışında akıyordu hem de genellikle Yavin Savaşı yani "The Battle of Yavin" referans verilerek anlatılıyordu, bu da tam zamanı kestirmeme açıkçası hiç yardımcı olmadı benim. Bildiğiniz üzere diğer çizgi romanların aksine Star Wars evreni filmler ile başladı, bundan dolayı bu çizgi roman bana daha yakın geldi. 

Çizgi romanda olanlar ise tamamen zihnimizdeki Anakin Skywalker umudunu kırmak üzere yapılmış ve bunu başarmış. Her zaman Anakin'in Darth Vader'ın içinde bir yerlerde olduğunu biliyoruz ancak çok ama çok derinlerde. Bu çizgi roman bunu güzel göstermiş. Lord Vader'ın acımasızlığı ve diğer hayatlara karşı gösterdiği umursamazlık güzel gösterilmiş. Dövüş ve Güç kullanma sanatlarında her ne kadar gelişmiş olsada Usta Infil'e karşı kazanmak için köydeki insanların hayatlarını hiçe sayması, içten içe sevdiği kadını öldürdüğü için kendinden nefret etmesi ve ona her canavar diye hakaret edildiğinde sanki bir iltifat mışcasına gaza gelmesi Anakin Skywalker'ın öldüğünün en büyük göstergelerinden biri. 

Bir diğeri ise Usta Infil'i yendikten sonra, kyber kristalini kanattırken gördükleri. Aslında gördükleri gerçekleşecek olsa bütün galaksinin kaderi değişebilirdi ancak içine düştüğü o karanlık artık içine o kadar işlemiş ki kendi iradesi ile gördüklerini reddedip karanlığın yolunda yürümeye devam ediyor. Darth Vader , kırmızı ışın kılıcı ile birlikte artık can buluyor ve Sith kendine gerçek bir çırak bulmuş oluyor.

Bunun dışında son bölümde Inquisitorius'u yani İmparator'a hizmet eden, jediları avlayan bir grup force sensitive (güce duyarlı) kişileri görüyoruz. Ve Lord Vader'ın onları eğitmek için görevlendiriliyor. 

Bütün bunlar dahilinde Star Wars Darth Vader: İmparatorluk Makinesi gerek hikayesi, gerek bunu anlatım ve gösterme şekli ile öne çıkan ortalamanın üstünde bir çizgi roman olmuş. Ancak böyle serilerde devamlılığı korumak da çok önemlidir. Umarım bir sonraki ciltlerde en az bu kadar güzel ve akıcı olur.

Umarım yazı ve fikirlerim hoşunuza gitmiştir. Kendi fikirlerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın, eğer alternatif çizgi roman önerileriniz varsa duymak isterim. Instagram üzerinden yaptığımız anketlerde sizlerde oy verip bir sonraki yazımızın konusu belirlemek isterseniz bizi @cizgi_romanalemi adresinden takip edebilirsiniz, yada sorularınızı bana daha kolay ve pratik bir şekilde ulaştırabilirsiniz.


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Son Yayınlananlar

DC Comics - DC One Million Çizgi Roman Okuma Sırası - Part 3

Merhaba sevgili okur! Bugünkü yazımın konusu DC One Million çizgi romanının okuma sırasının son partı olacak. Daha önceden ilk iki ...

En Çok Okunan Yazılar