Merhaba sevgili okur!
Bugünkü yazımın konusu Marmara Çizgi tarafından yayınlanmış olan X-Men: Dark Phoenix SAGA adlı çizgi roman olacak. X-Men odaklı olan bu hikayemiz aynı X-Men: Mutant Genesis gibi retro basım bir cilt, içerisinde ise X-Men #129-138 arası sayılar bulunuyor.
Hikayemiz Jean Grey odaklı bir hikaye ve kendisinin Dark Phoenix'e dönüşme sürecini anlatan bir çizgi roman. Tabii ki sonda hikayemiz bir sona bağlanıyor, ucu açık bir noktada bırakılmıyor ancak çizgi romanın yarısına kadar aslında Jean Grey'in nasıl karanlık tarafı olan Dark Phoenix'e yavaş yavaş teslim olduğunu görüyoruz. Bunu sağlayan en büyük etmenlerden biri ise Hellfire adı verilen kötüler cemiyeti. Zengin ve refah seviyesi yüksek insanlar tarafından kurulan bu toplum içerisinde gizlice organize olmuş mutantların Jean Grey ve onun psikolojik limitlerini nasıl zorlayıp içindeki karanlık tarafı dışa vurdurduğunu açıkça görüyoruz.
Buradan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!
Genel olarak hikaye sağlam ve düzenli bir akışa sahip, sadece belli olayların yaşanmasından sonra onların sebep olduğu durumları görmüyoruz. Birden fazla olayın sonuçları ilerleyen bir hikayede sona biriktirilmiş, güzel bir anlatım şekli eski çizgi romanlarda çok görmediğimiz bir olaydır bu aslında. Genelde 80 ve 90'ların çizgi romanlarında olaylar olur, sonuçları olur ve ondan sonra bu örgü devam eder. Bu çizgi romanda ise birden fazla mücadele ve olay atlatan karakterlerimiz bütün bu yaşananların bedelini birikmiş bir şekilde ödüyor, yaşanan diğer olaylar ise birbirini doğuruyor. Bu güzel bir anlatım biçimi, genel olarak günümüz çizgi romanları da bu temelde gider bütün New Avengers serisi boyunca birden fazla olayla uğraşılır melesa, sonunda ise bütün bu olaylar bir Event olaya bağlanır, bu bağlamda çizgi roman gayet başarılı.
Hikayede dikkatimi çeken ve beğenmediğim noktalardan biri sürekli Professor X'in Jean'nin zihnine yama yapmasıydı. Yani bir çizgi roman boyunca 10 defa zihnine girdin ve işe yaramıyor işte demek geldi içimden. Sürekli Dark Phoenix'i baskılayacağım, onu Jean'nin zihninden atacağım diyerek ve bunu başaramayarak Professor X gibi bir karakteri yüz üstü bırakmışlar. Kendisi zaten çizgi roman boyunca nedense hiç bir işin ucundan tutmadı hatta bazı zamanlar biraz köstek bile oldu diyebiliriz. Ancak bunun yazarın suçu olduğunu düşünüyorum çünkü Professor X'in kişiliğine uymayan bazı olaylar söz konusuydu. Professor X'in Cyclops'un X-Men'e liderlik edişini kıskanması vs çok gereksiz ve saçma bir drama unsuru olmuş, yazık dedirtti.
Hellfire Club ise güzel işlenmişti, hikayede ki yerleri önemliydi ve gereksiz bir rekabet oluşturmadılar. Kahramanlarımızı zorlayan bir mücadelenin yanı sıra Jean Grey'in Dark Phoenix'e dönüşmesinde çok önemli bir rol oynadılar. Gereksiz karakter kullanımını önleme konusunda başarılı olmuş. Ancak Moira Mactaggert ve Banshee karakterleri çok gereksizdi, hikayede hiçbir vasıfları yoktu. Angel karakteri bile neredeyse hiçbir şey yapmadı ama en azından kostümünü giymeye zahmetmişti. Bu gereksiz karakterleri önemli olayları açıklamakta kullanmaları da çok hoşuma gitmedi açıkçası ama eski çizgi romanların anlatım biçimi bu şekilde, karakterlerin bile sürekli kendi kendine düşünmesi bir yerden sonra bırak onu da ben kendim anlayayım dedirtiyor.
Çizgi romanın son kısımlarına gelindiğinde ise Jean'nin kendini feda ettiğine tanıklık ediyoruz. Bence bir X-Men olarak kendini feda etmesi en muhtemel sonlardan biriydi. Kendisi zaten Phoenix gücüne sahip, evrendeki en yıkıcı ve kudretli güçlerden birine, yani gerçekten ölmesi olanaksız, yakında geri gelir dedim içimden Jean ölünce. Watcher'ın da dediği gibi kendisi bir tanrı olarak yaşamaktansa bir X-Men olarak ölmeyi seçti.
Bütün bunlar dahilinde X-Men: Dark Phoenix Saga, Mutant Genesis hikayesine nazaran daha günümüz çizgi roman hikayesine benzer bir yapıya sahip. Daha akıcı ve açıkçası daha ilginç bir hikayeye sahip. Okunmasını tavsiye ederim çünkü Phoenix önemli bir karakter ve Marvel hikayelerinde çokça karşımıza çıkıyor, hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayabilir.
X-Men: Dark Phoenix SAGA çizgi romanına puanım: 8/10
Umarım yazıdan ve fikirlerimden memnun kalmışsınızdır, fikirlerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.