Sayfalar

30 Nisan 2019 Salı

Civil War II - İç Savaş 2 İnceleme - Marvel




Merhaba sevgili okur!

Bugünkü yazımın konusu yakın zamanda okuma listesini paylaşmış olduğum, Marvel Now! Döneminde geçen Civil War II adlı çizgi roman olacak. Aynı zamanda okuma listesine buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi çizgi romanın konusuna spoiler vermeden bir bakalım;

Her şey Ulysses adında yeni bir Inhumans'nın dönüşümünü tamamlaması ve daha önce hiç görülmemiş ilginç bir güce ev sahipliği yapması ile başlar. Ulysses'in gücü geleceği görebilmektir. Inhumanslara katılan Ulysses kendisini Inhumans Kraliçesi Medusa aracılığı ile Avengers üyelerine tanıtır. Daha önceden yaşanan bir saldırıyı onun öngörüsü tarafından engellendiğini anlatan Medusa Avengers ekibi ile aralarına sırların girmesini istemediğini belirtir. Kahramanlarımız arasında ki ayrılık fikri ise Ulysses'in güçlerinin kullanımı hakkındadır.

Bu sefer saflarımızı Captain Marvel (Carol Danvers) ve Iron Man (Tony Stark) oluşturuyor. Savundukları şeyler ise birbirinin tam tersi fikirler. Captain Marvel, Ulysses'in güçlerini gelecekteki tehlikeleri öngörüp onları yaşanmadan önce durdurmayı ve insan kaybını minimuma indirmeyi istemektedir. Yaşanması potansiyel olan tehlike ve kötü olayları değiştirmek istemektedir. Tony Stark ise geleceğin belirsiz ve değişken olduğunu, öngörülen geleceklerden birini değiştirmenin daha büyük olaylara sebep olacağını ve daha çok kayıp yaşanacağını düşünmektedir. Zaman ile oynamanın büyük bir kumar olduğunu ve bunun bir bedeli olacağını savunmaktadır.

Bu düşünce ayrılından sonra yaşanan olaylar sonucu bir çok kahraman farklı saflara geçmiş ve bu iki düşünce arasında kendine bir yer bulmaya çalışmıştır.

İlk Civil War kadar ses getirmesede kendine özgü konusu ile farklı bir hikaye karşımızda. Genel hatları ile konumuz bundan ibaret diyebiliriz.

Buradan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!


İlk olarak bu çizgi roman bende ilk Civil War gibi çok bir merak uyandırmadı ama yinede aralıksız bir şekilde okudum ve gayet hoşuma da gitti. Açıkcası eğer paralel evrenler, zaman yolculuğu vb. konularda roman veya çizgi roman tipi eserler tükettiyseniz bu tip konular ile karşılaşmış olmanız muhtemel. Ama bu konunun Marvel evrenine taşınması ve iki büyük kahraman arasındaki bir mücadeleye dönüştürülmesi hoşuma gitti. 

Kendi fikrimi belirtmek gerekirse bu Civil War döneminde ben Iron Man'ni destekledim. Çizgi roman tarihi boyunca bir çok alternatif evren ve zaman yolculuğu gördük. Ve bunların bedelini her zaman masum insanlar ödemiştir. Captain America'nın bunu anlatan çok sevdiğim bir sözü vardır: "Ne zaman birileri savaşı başlamadan önce bitirmeye çalışırsa masum insanlar ölüyor." (Age of Ultron MCU Movie). Gerçekten bunun olduğunu gördük, Age of Ultron'nun çizgi romanında da gördük. Zamanın nasıl değiştiğini ve savaş hiç var olmasın denirken daha büyük kayıplar verildiğini. Bu yüzden her ne kadar Captain Marvel iyi niyetli olsada düşüncesi çok çocukça ve naif. Bu kadar tecrübeli bir asker ve süper kahramandan daha mantıklı bir karar beklerdim açıkçası.

Bunun dışında Iron Man'nin yaptığı en büyük hata Inhumans'ın evine sızıp Ulysses'i kaçırması oldu. Gene egosunun ve aceleciliğinin kurbanı oldu bence. Albay Rhodes'un ölümünden sonra acı ile yapılmış bir hareket olduğu bariz ancak genede çok affedilecek bir hareket değildi. 

Aynı zamanda Tony Captain Marvel'a aslında Ulysses'in evrendeki bütün bilgiyi zihninde işleyip olası bir gelecek senaryosu oluşturduğunu söylemesinden sonra hala Captain Marvel'in diretip işleri büyütmesi çok saçmaydı bence. Çünkü ortada 1 ve 0 lardan ibaret bir durum yok. Bir çok olasılık ve bir çok alternatif gelecek söz konusu. 

İlk Civil War döneminden daha fazla kayıp verilen bir savaş olduğunu düşünüyorum; Bruce Banner ve War Machine (James Rhodes) gibi kahramanların ölümü beni gerçekten üzdü. Özellikle Bruce'un ölümünün Hawkeye'ın elinden olması konusuna girmeyeceğim bile.

Bütün bunlar dahilinde Civil War II çizgi romanı özgün konusu ve verdiği seçimlerin farklılığı ile dikkat çeken, Marvel Now! döneminde adını söyleten güzel bir çizgi roman. Okunması içinde karakter bilgisi dışında çok ekstrem Eventler okumanızı gerektirmiyor. İstendiği zaman okunabilecek bir çizgi roman.

Civil War II çizgi romanına puanım: 8.5/10

Umarım yazı ve fikirlerim hoşunuza gitmiştir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.


Devamını Oku »

29 Nisan 2019 Pazartesi

DC Comics - Kingdom Come Çizgi Roman İncelemesi


Merhaba sevgili okuyucu!

Bugünkü yazımın konusu DC Comics'den yayınlanmış olan Kingdom Come çizgi romanı oluyor. Mark Waid ve Todd Klein tarafından yazılan, Alex Ross'un resmettiği çizgi roman adeta bir şaheser. Çizimlerin güzelliği adeta bir tabloyu andırıyor. Hikayenin de aynı şekilde mükemmel kurgusu ve devamlılığı çok güzel. Şimdi çizgi romanın konusuna göz atalım;

Gelecekte geçen hikayemizi bir papaz olan Norman McCay'in gözünden görüyoruz. Aradan geçen yıllar ile birlikte bir çok süper kahraman ya emekli olmuş yada kendini Dünya'dan soyutlayıp kendilerine yeni hayatlar kurmuşlardır. Yeni gelen bir metainsan jenerasyonu ise kahraman ünvanını teslim almıştır. Ancak artık adalet, iyilik ve düzen gibi kavramların aksine savaşmak için savaşan, şan şöhret için savaşan bir nesile dönüşmüştür. İnsan hayatını kurtarmak bile geri planda kalırken bu metainsanlara kahraman demek gün geçtikçe daha da zor olmaktadır. 

Peki eski kahramanlar geri dönüp yeni jenerasyona gerçekte nasıl kahraman olunduğunu göstermek isterse neler olur? İşte, Kingdom Come çizgi romanı eski ve yeni jenerasyonun karşı karşıya gelmesini gösteriyor.

Buradan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!


Kingdom Come çizgi romanı DC Comics tarihine adını altın harfler ile yazdıran nadir çizgi romanlardan. Alex Ross'un çizimleri ile hayat bulan müthiş bir çizgi roman. Her biri adeta ressam tablosunu andıran çizimlerine bakmaktan çizgi romanın sayfalarını çeviremiyorsunuz. Bunun dışında hikaye gayet akıcı, aksiyonu bol ve güzel kurgulanmış. Gereksiz bir ayrıntının verilmediği, karakterlerin özelliklerini önplanda tutan ve aralarında ki ilişkiyi çok güzel işleyen bir çizgi roman.

Benim için en çarpıcı özelliği iki jenerasyonun yüzleşmesini açık ve derin bir şekilde işlemesi. Çünkü çizgi roman tarihi boyunca bunları hep görüyorduk; gerek Justice League ve Titans gibi çizgi romanlar ile. Ama bunu tek bir çizgi romanda görmek ve daha düşmancıl bir ilişki görmek bana açıkcası çekici geldi. 

Aynı zamanda Shazam'ın aslında iki nesilden de olması ve kendini son kısımda ne yeni ne de eski nesil için değil insanlık ve arkadaşlık için feda etmesi çok güzel bir sondu. Kendisi her ne kadar Luthor'un akıl oyunlarına maruz kalmış olsada bu onu doğru olanı yapmaktan alıkoyamadı.

Bütün bunlar dahilinde Kingdom Come bir klasik ve bu çizgi romanı okumamak büyük bir kayıp olur. 

Kingdom Come çizgi romanına puanım: 10/10

Umarım yazı ve fikirlerim hoşunuza gitmiştir. Kendi fikirlerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.

Devamını Oku »

DC Comics - Darkseid War Çizgi Roman İncelemesi


Merhaba sevgili okur!

Bugünkü yazım DC Universe'de yayınlanmış olan New 52 Dönemine ses getiren önemli bir Event olacak, yani Darkseid War adlı çizgi roman olacak. İki adet ana ciltten bir adet yan ciltten oluşan serimiz New 52'ye ait olan önemli bir çizgi roman. İlk olarak spoiler vermeden sadece konuya değineceğim daha sonra ise spoiler ve kendi fikirlerimi söylediğim kısım gelecek. Çizgi romanı okumadan spoilerlı kısıma geçmenizi önermem.

Çizgi romanın içeriğine bakacak olursak ilk Justice League cildinde kahramanlarımız Darkseid ve onun parademon denen yaratıkları ile savaşıp gezegenimizi kurtarmıştı. Aynı zamanda bu onların bir araya gelmesini sağlayan ilk maceralarıydı. Hikayemiz ise Justice League'in 7. cildinde başlıyor.

Her şey Grail adı verilen bir karakter ile başlıyor hikayede. Grail Darkseid'dan intikam almak için herşeyi göze almış bir kadın karakter. Grail'in origini ise spoiler kategorisine girdiği için çok fazla detaya giremiyorum. Ancak kendisinin türünün tek örneği olduğunu belirtmek isterim.

Grail'in planı ise Darkseid'i yenmek için en az onun kadar güçlü ve acımasız olan başka bir varlığı kullanmak. Bu karakter ise daha önce Crisis on Infinite Earths çizgi romanlarından tanıdığımız Anti Monitor. Aslında bu iki varlığın savaşı bizi nasıl etkileyecek derseniz savaşın yaşanacağı yer maalesef Dünya. Grail, Anti-Monitor'u ve Darkseid'i Dünya'ya çekmek istiyor ve onların bu ölümüne savaşı Dünya da sayısız kayba yol açacağı aşikar. Umalımda Justice League iki en büyük düşmanına karşı Dünya'yı savunabilsin. 

Buradan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!


İlk olarak Darkseid yani Karanlık Tanrı ile Anti-Monitor yani Anti Tanrı'nın savaşının epik bir şekilde işlendiği bu çizgi roman New 52'nin belkide okuduğum en iyi Eventlerinden biri olabilir. Açıkcası DC'nin son 5 ila 6 senedir çıkardığı çizgi romanlar bana çok ilgi çekici ve güzel gelmiyor. Eskisi gibi hikayeler yazamadıkları ve istedikleri okuyucu kitlesine Dünya genelinde ulaşamadıkları bir gerçek. Ama tabii ki de bunu yermek için değil daha iyi çizgi romanların yayımlanmasını umduğumdan dolayı söylüyorum. Çizgi romanın en başında Grail karakteri güzel tanıtılmış ve origin hikayesi verilmiş. Bu tanımadığımız karakterin aslında Darkseid ve bir Amazon'nun kızı olması çok ilginçti. Hem amazon olup hem de Darkseid'in kızı olması onu gerçekten güçlü bir karakter yapıyor. Ancak asıl ilgi çeken ise onun Darkseid'a hizmet etmek gibi bir idealinin olmaması ve onu yok etmek istemesi. 

Bundan öte çizimler ve savaş anları gerçekten bence çok güzeldi. Anti-Monitor ve Darkseid'in savaştığını görmek bence çok hoş çünkü aşırı güçlü iki karakter bütün güçleri ile birbirine giriyor. Bundan daha sürükleyici bir aksiyon olabilir mi bilemiyorum.

Darkseid vs Anti-Monitor

Savaşın ilerisinde ise Darkseid mağlup oluyor ve bir çok nedenlerden dolayı karakterlerimiz yeni güçler kazanıyor. Superman daha da güçlenerek Kuvvet Tanrısı oluyor, Green Lantern yüzük ile bir olup Işık Tanrısı oluyor, Batman Mobius Chair'e oturup Bilgelik Tanrısı oluyor, Lex Luthor Darkseid'den açığa çıkan enerjiye maruz kalıp yeni Apokolips Tanrısı oluyor, Flash ise Black Racer ile birleşip Ölüm tanrısı oluyor, son olarak Shazam ise eski tanrılar ile olan bağlantısını kaybedip Tanrıların Tanrısı oluyor.

Bunlar dışında yaşanan olaylar beni çok etkilemedi, ikinci cildin sonunda kahramanlarımız sırası ile güçlerinden feragat edip tekrardan eski hallerine dönemeleri, olaya Crime Syndicate'in dahil olması beni çok mutlu etmedi.

Ama beni çok merak ettiren Wonder Woman'nın bütün originin'nin değiştirilmesi oldu. Kendisinin Amazon adasında doğan tek bebek olmadığını öğrendik, bir erkek kardeşi olduğunu öğrendik. Büyük ihtimal kendisinin çizgi romanlarında bu olayın derinliklerine ineceğiz.

Bütün bunlar dahilinde çizgi romanı akıcı ve bol aksiyon dolu buldum. Ancak DC'nin çıkardığı diğer çizgi romanlara nazaran da biraz vasat kalıyor.

Darkseid War çizgi romanına puanım: 7.5/10

Umarım yazı ve fikirlerim hoşunuza gitmiştir. Kendi fikirlerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.


Devamını Oku »

27 Nisan 2019 Cumartesi

X-Men Çizgi Roman Okuma Sırası - Marvel - Siyah-Beyaz ve Mesih Dönemi - Part 2




Merhaba sevgili okuyucu!

Bugün X-Men okuma sırasının 2. partı ile karşınızdayım. İlk partımızda siyah-beyaz dönem ve Mesih Döneminden bahsetmiştim. Siyah-beyaz dönemin tamamını, Mesih döneminin ise yarısını okumuştuk. İlk parta buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi ki partımızda ise kaldığımız yerden devam edeceğiz.

En son X-Force'un 4. Cildini okumuştuk. Şimdi ise;

  • Utopia Cilt 1
  • Utopia Cilt 2
ile devam ediyoruz. Avengers okuma sırası ile ortak olan bu ciltlerde gene bir crossover hikaye anlatılıyor. Daha sonra;

  • X-Force: Necrosha
  • X-Men Mesih'in Dönüşü Cilt 1
  • X-Men Mesih'in Dönüşü Cilt 2
Mesih üçlemesinin sonuncu serisi oluyor. Yani Mesih Dönemi bu çizgi romanlar ile son bulmuş oluyor. Ancak Marvel Now! Dönemine girmeden önce Avengers ve X-Men'in bir Crossover Event'i olan Avengers vs X-Men geliyor. İnceleme yazısını buradan okuyabilirsiniz.
  • Avengers vs X-Men Cilt 1
  • Avengers vs X-Men Cilt 2
Avengers vs X-Men ciltlerinden sonra Marvel Now! Dönemi başlıyor, bu kısıma 3. Partta geçeceğim. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. Görüşlerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.


Devamını Oku »

24 Nisan 2019 Çarşamba

The Unworthy Thor Okuma Sırası - Part 3


Merhaba sevgili okur!

Bugün  The Unworthy Thor okuma sırasının 3. partı ile karşınızdayım. Bir önceki partta Marvel Now! Dönemine giriş yapmıştık bir çok çizgi romanı geride bırakmıştık. Aynı zamanda Original Sin - İlk Günah adlı eventi okumuştuk. Şimdi ise The Female Thor dönemine giriş yapalım ve güncele yakın olan çizgi romanlara dönelim.

En son Original Sin ve Thor & Loki edisyonunu okumuştuk. Şimdi ise;
  • Thor: Goddess of Thunder (#1-5 Issues)
  • Thor: Who Holds The Hammer (#6-8 Issues)
  • The Mighty Thor: Thunder In Her Veins  (#1-5 Issues)
  • The Mighty Thor: Lords of Midgard (#6-12 Issues)

Bu çizgi romanları okuduktan sonra asıl eventimiz olan The Unworthy Thor adlı çizgi romana geçiyoruz.

  • The Unworthy Thor
Unworthy Thor bittikten sonra Marvel Now! Dönemi için okuyacak az bir çizgi romanımız kalıyor. O yüzden onlarıda verip seriyi bitiriyorum.
  • The Mighty Thor: The Asgard/Shi'ar War (#13-19 Issues)
  • The Mighty Thor: The War Thor (#20-23 Issues)
  • The Mighty Thor: The Death of the Mighty Thor (#700-706)
Bu çizgi romanları da okuduğumuz zaman Marvel Now! Dönemi içerisindeki bir çok çizgi romanı bitirmiş oluyoruz, ana hatları ile hikayemiz ise tamamlanmış oluyor. Marvel Now! döneminden sonra ise Marvel'ın yeni dönemi olan All-New All-Different Dönemi başlıyor. Bu şu an devam eden güncel dönem, bu yüzden çıktıkça direkt çizgi romanları okuyabilirsiniz. Yani spesifik bir listeye ihtiyacınız yok, sadece devam edin. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

DC Comics - Dark Nights Metal Okuma Sırası - Part 3


Merhaba sevgili okur!

Bugün karşınızda DC'nin yayınlamış olduğu Dark Nights Metal Event'inin okuma sırası ile karşınızdayım. Daha önceden herkesi tanıttığım bir yazı yayınlamıştım onu da buradan okuyabilirsiniz. Okuma listesinin ilk partına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi okuma listemize kaldığımız yerden devam edelim, zaten az bir sayımız kalmıştı;

  • Batman Lost #1
  • Dark Nights Metal #4
  • Hawkman Found #1
Fark edeceksiniz dir ki arada bir kaç adet tek fasiküllük hikayeler var, bunları da aslında yan bir hikaye gibi görebiliriz.
  • Dark Nights Metal #5
  • Dark Knight Rising: Wild Hunt #1
  • Dark Nights Metal #6
Bu çizgi romanları okuduktan sonra Dark Nights Metal serisini bitirmiş olduk. 6 fasikülden ve iki yan hikayeden oluşan serimiz burada son buluyor. Dc evreninin beğendiğim bir serisi olduğu için sizler ile paylaşmak istedim. Umarım yazıdan memnun kalmışsınızdır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

Civil War II - İç Savaş 2 Okuma Sırası - Marvel - Part 2


Merhaba sevgili okuyucu!

Bugün Civil War II yani İç Savaş 2 çizgi romanının okunuş sırasının 2. partına devam edeceğiz. Bununla birlikte son part oluyor ve okuma sırasının sona geliyoruz. İlk partı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Şimdi okuma sırasına kaldığımız yerden devam edelim;
  • Civil War II Issue #3
  • Civil War II Issue #4
  • Civil War II Issue #5
  • Civil War II Issue #6
Civil War II 6. fasiküle geldiğimizde hemen Captain Marvel ve Iron Man'nın şimdiye kadar ki çizgi romanlarına dönüş yapıyoruz.
  • Captain Marvel Vol.9 Issue #8-10
  • Invincible Ironman Issue #12-14 
Daha sonra kaldığımız yerden Civil War II'ye devam ediyoruz.

  • Civil War II Issue #7
  • Civil War II Issue #8
Civil War II bu son fasikül ile son buluyor. Ancak okunması gereken bir çizgi roman daha var.
  • Civil War II: The Oath 
Bu çizgi romanda Civil War II bittikten hemen sonrasını görüyoruz. Aynı zamanda yaklaşan bir başka Event'in habercisi oluyor bu çizgi roman. Captain America'nın yakından alakalı olduğu bir Event geliyor, ama adını söylemek bile hafif tad kaçırır gibi. Bence okuyunca kendinizde olacakları hemen anlarsınız. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

The Unworthy Thor Okuma Sırası - Part 2


Merhaba sevgili okur!

Bugün  The Unworthy Thor okuma sırasının 2. partı ile karşınızdayım. Bir önceki partta Avengers Dağıldı döneminde ki birkaç çizgi romandan bahsetmiştim ve Siege yani Kuşatma eventini okumuştuk. İlk parta buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi Marvel Now! Dönemine ait olan Thor çizgi romanlarına bakalım;

  • Thor: God of Thunder - The God Butcher (#1-5 Issues)
  • Thor: God of Thunder - GodBomb (#6-11 Issues)
  • Thor: God of Thunder - The Accursed (#12-18 Issues)
  • Thor: God of Thunder - Last Days of Midgard (#19-25 Issues)

Bu çizgi romanlar Thor için çıkarılmış Marvel Now! çizgi romanlarından en önemli ve gereklileri. Belki başka çizgi romanlar ile karşılaşabilirsiniz, fazlasını okumaka bir sıkıntı yok ama yukarıdakilerden daha azını okumak sizi yeterince hikaye açısından tatmin etmeyebilir. Bu yüzden listede bulunan çizgi romanları okumanızı tavsiye ederim. Bu arada güncel basımlar sürekli değişmekte olduğu için Marmara Çizgi veya Arkabahçe gibi yayınevlerinin sitelerinden basılan Thor çizgi romanlarına bakabilirsiniz. Belki de aralarında Türkçe basımı olan çizgi romanlar olabilir. 

Daha sonra başka bir Event olan The Original Sin yani İlk Günah isimli çizgi romana geçiyoru;

  • Original Sin: Thor & Loki: The Tenth Realm
  • Original Sin - İlk Günah
Bu çizgi romanları da okuduğumuz zaman Marvel Now! Dönemi içerisindeki bir başka aşamaya geçiyoruz. Bu döneme The Female Thor yada The Unworthy Thor dönemi denmekte isminde anlayacağınız üzere Mjolnir'in yeni bir sahibi var, ama kim? Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

23 Nisan 2019 Salı

Civil War II - İç Savaş 2 Okuma Sırası - Marvel - Part 1


Merhaba sevgili okuyucu!

Bugünkü yazımın konusu Civil War II yani İç Savaş 2 çizgi romanının okunuş sırası olacak. Şunu hatırlatmak isterim ki bu Event'i okumak için bence güncel Marvel dönemine kadar okumanıza gerek yok. Genel olarak bu Event kendi içerisinde dönen bir takım olayları içeriyor ve tutarlı bir hikaye. Yani çok fazla temel aldığı eski bir olay yok. Eğer karakterleri biraz olsun tanıyorsanız ve bu hikayeyi okumak istiyorsanız, işte size okuma sırası. 

Şunu da belirtmek lazım ki İç Savaş 2 çizgi romanı Marmara Çizgi tarafından Türkçe olarak basıldı. Benim vereceğim sıralama ise diğer çizgi romanlar ile yani Civil War II adı ile basılmış olan diğer çizgi romanları nasıl okuyacağımız olacak. Özet olarak direkt Marmara Çizgi'den satın alıp okuyabilirsiniz. Yada benim verdiğim fasikülleri araya serpiştirerek hikayeyi basım sırasına göre ve daha detaylı okuyabilirsiniz. Bu şekilde daha eğlenceli olabilir diye düşündüm, ama diğer fasiküllerin ingilizce olduğunu hatırlatmak isterim.

Şimdi okuma sırasına geçelim;
  • Civil War II Issue #0
  • Civil War II Issue #1
  • Captain Marvel Vol.9 Issue #6
  • Civil War II: Choosing Sides Issue #1
  • Civil War II: Amazing Spiderman Issue #1
  • Civil War II: God of War Issue#1
  • Civil War II: X-Men #1
Yukarıda gördüğünüz üzere her Civil War II ana çizgi romanından bir fasikül ilerlediğinde diğer yan hikayelerden de aynı şekilde ilerliyorsunuz. Bu sayede yan hikayeleri de ana hikaye ile aynı anda götürebilirsiniz. Ben bazen sona bırakıp hepsini birden okuduğum da oluyor, tamamen size kalmış. 
  • Civil War II Issue #2
  • Invincible Ironman Issue #11 
  • Captain Marvel Vol.9 Issue #7
  • Civil War II: Choosing Sides Issue #2 & #3
  • Civil War II: Amazing Spiderman Issue #2
  • Civil War II: Kingpin #1
  • Civil War II: God of War Issue #2
  • Civil War II: X-Men Issue #2
Aynı şekilde ana seri ile paralel bir şekilde devam edebilirsiniz. Şimdilik bu partın sonuna geliyoruz, kalan çizgi romanları ikinci ve son partta paylaşacağım zaten totalde 10 fasiküllük bir çizgi roman kaldı. Aynı zamanda bir önceki okuma sırası olan The Unworthy Thor okuma sırasına buradan ulaşabilirsiniz. Umarım yazı ve anlatım hoşunuza gitmiştir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

The Unworthy Thor Okuma Sırası - Part 1


Merhaba sevgili okur!

Bugünkü yazımın konusu Marvel Now! Döneminde geçen ne bayağı bir ses getirmiş olan The Unworthy Thor serisi olacak. Bir Kingdom Come çizgi romanı olmasada benim için hikayenin yanı sıra çizimleri ile de öne çıkan bir çizgi roman. Olivier Coipel tarafından çizimleri yapılmış, tek kelime ile harika.

Şimdi seriye başlamadan önce çok kısa bir Avengers Dağıldı sonrası okuma sırası vereceğim Thor için. Bunları okumanızı tavsiye ederim ancak şöyle bir durum söz konusu, yaklaşık 20-25 adet çizgi roman içerisinde sadece Event serilerinin Türkçe basımını bulmak mümkün. Ancak online olarak veya kitapçılarınızdan bu çizgi romanları orijinal dilinden satın alabilir ve okuyabilirsiniz.

Şimdi kısa ama öz olan Avengers Dağıldı sonrası Thor çizgi romanlarına bakalım;

  • Thor Ragnarok #1-6 Issues
  • Thor Vol.3 #1-12 Issues
  • Siege - Kuşatma

Siege yani Kuşatma daha önceden The New Avengers okuma sırasında karşılaştığımız bir çizgi romandı (Okuma sırasını görmek için buraya). Türkçe basımı bulunan Eventlerden biri. Bu arada güncel basımlar sürekli değişmekte olduğu için Marmara Çizgi veya Arkabahçe gibi yayınevlerinin sitelerinden basılan Thor çizgi romanlarına bakabilirsiniz. Belki de aralarında Türkçe basımı olan çizgi romanlar olabilir. Daha sonra;

  • The Mighty Thor (2011) #1-22 Issues
  • Thor: For Asgard #1-6 Issues

Bu çizgi romanları da okuduğumuz zaman Marvel Now! Dönemine geçmiş oluyoruz. O kısımda bir sonraki partta paylaşacağım. 3. partta ise serinin son sıralamasını paylaşacağım. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

22 Nisan 2019 Pazartesi

Avengers vs X-Men Çizgi Roman İncelemesi - Marvel



Merhaba sevgili okuyucu!


Bugünkü yazımın konusu Marvel'dan "Avengers vs X-Men" adlı çizgi roman olacak. İlk olarak House of M ile başlayan Eventler sırasında 6. ve Marvel Now! Döneminden önceki son Event'imiz. Bundan önce "Fear Itself" yani "Korkunun Kendisi" isimli çizgi romanı incelemiştik onu da buradan okuyabilirsiniz. O zaman ilk olarak spoiler olmadan bir göz atalım ancak uyarayım önceki Eventler hakkında spoilerlar karşınıza çıkabilir. 

İsminden de anlayabileceğiniz üzere X-Men ve Avengers arasında bir savaş durumu söz konusu, peki bunun sebebi nedir, bunu bilmekte önem var. House of M adlı çizgi romanın sonunda gerçekleşen olaylardan dolayı Dünya üstünde çok az sayıda bir mutant nüfusu kalmıştı, tam olarak 198 adet mutant. Bu yüzden de mutantların güncel lideri olan Cyclops büyük bir stres ve endişe altında. Ama yakın zamanda mutantların türlerini devam ettirebilme umutları taşıyan bir olay gerçekleşti, bir Mesih doğdu. Bu hikayeyi X-Men okuma sırasında buradan bulabilirsiniz adı Mesih Üçlemesi olarak geçiyor. Kısacası Hope adı verilen bir mutantın doğumu ile başlıyor ve Hope Phoenix Force'u taşımak için seçilmiş kişilerden biri, aynı Jean Grey gibi.

Şimdi hikayemize geçecek olursak, Phoenix Force uzayda önüne çıkan her şeyi yok etmektedir ve Dünya'ya yaklaşmaktadır. Uzayda Phoenix Force'a yakalanan Nova son anda kaçarak Dünya'ya haber vermeye gelir ve kahramanlarımızı yaklaşan tehlike hakkında uyarır. Daha sonra Phoenix Force'un Hope için Dünyaya geldiğini öğrenen Avengers kızın gözetime almak isterler ve Dünya'nın geleceği için duydukları endişeyi belirtirler. Ancak mutantların lideri Cyclops, Hope'u teslim etmek istemez, hatta Phoenix'in yıkıcı gücünü kontrol edip mutantları tekrar yaratmak için kullanmak ister. İşte Avengers ve X-Men arasındaki tartışma bir anda kavgaya dönüşür. 

Buradan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!


İlk cilt için konuşursak; X-Men'nin Phoenix Force'u kullanarak mutantları geri getirme fikrini açıkçası bana hiç doğru ve mantıklı gelmedi, özellikle de Cyclops'un bunu söylemesi çok saçma. Çünkü zaten Jean Grey bu sebepten dolayı öldü. Yani sevdiği kadını bu şekilde kaybeden birinin bu şekilde düşünmesi çok saçma. Ama şunu da göz önüne almak lazım ki mutantların türü gerçekten tükenmek üzere yada bu yolda gidiyor. Cyclops'ta türünü korumak için yapması gerektiğini düşündüğü şeyi yapıyor. 

Captain America'nın tutumunu ise gayet yerinde buldum çünkü burada söz konusu olan Amerika hükümeti yada bir kurumun, kuruluşun geleceği değil. Burada Dünya'nın kaderi söz konusu çünkü Phoenix Force bütün Kozmoz daki en yıkıcı güçlerden biri. Bu yönde Captain America'nın X-Men ile verdiği mücadeleyi kabul edilebilir buluyorum.

İkinci cilt için ise; Mutantların Phoenix Force'u elde ettikçe daha saldırgan ve hırçın olmaları, şiddete olan eğilimlerinin artması çok iyi işlenmiş. Ne de olsa bu insanlar da kahramanlar özünde, Emma Frost olsun Colossus olsun ikilemde olduklarını gördük gerçekten. Bütün bunlar dahilinde savaş bölümü bence gerçekten etkileyiciydi. Cyclops'un Dark Phoenix olması daha sonra Hope'un ve Scarlet Witch'in onu birlikte durdurması güzeldi. Daha sonra Hope'un ve Scarlet Witch'in el ele verip "Bundan sonra Phoenix Force olmasın!" demesi bana biraz saçma geldi. Çünkü Phoenix Force fundamental force denen bir kuvvet yanı evrenin yapı taşlarından biri. İşe yarayıp yaramadığını bilemiyorum açıkçası. 

Bütün bunlar dahilinde iki cilt olarak hikaye gayet güzeldi ancak dediğim gibi sanki birazcık 'Hadi en çok sevilen iki süper kahraman takımını dövüştürelim!' havası vardı. Çünkü burada Cyclops ve Captain America'dan bahsediyoruz, ikiside Dünya da bulunan en iyi liderlerden. Daha orta bir yol bulmaları için 10 dk konuşmaları yeterdi. Ama yine de gideri varmı hikayenin, açıkçası var.

Avengers vs X-Men çizgi romanına puanım: 7.5/10

Umarım yazı ve fikirlerim hoşunuza gitmiştir. Kendi fikirlerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.

Devamını Oku »

Korkunun Kendisi - Fear Itself Çizgi Roman İncelemesi - Marvel



Merhaba sevgili okuyucu!

Bugünkü yazımın konusu Marvel'dan "Fear Itself" yani "Korkunun Kendisi" adlı çizgi roman olacak. İlk olarak House of M ile başlayan Event sırasında 5. Event'imiz. Bundan önce "Siege" yani "Kuşatma" çizgi romanını incelemiştim, onu buradan okuyabilirsiniz. Bir önceki Event çizgi roman olan Siege yani Kuşatmayı okumadan okumanızı tavsiye etmem. O zaman ilk olarak spoiler vermeden konuya göz atalım.

Her şey Red Skull'ın kızı olan Sin ve Baron Zemo'nun Red Skull'ın gizli inlerinden birinin peşine düşmesi ile başlıyor. Bu gizli inde Red Skull'ın uzun yıllardır gizlediği bir silah bulunmakta. Bu nadide parça uzun yıllar boyunca Hydra'nın bu gizli tesisinde korunmuş. Spoiler vermemek için silahın ne olduğu ve ne işe yaradığını söyleyemiyorum.

Bunlar dışında, Asgard'ın düştüğünü ve Norman Osborn'nun yetkilerinin elinden alınıp Steve Rogers'a verildiğini Kuşatma çizgi romanında görmüştük. Steve ise göreve başlar başlamaz ilk yaptığı şey kayıt yasasını yürürlükten kaldırmak oldu. Bu sayede elimizde tam takım bir Avengers olduğunu söyleyebiliriz. En azından bunun için bir engel kalmadı.

Hikayemizin devamı Asgard'ın Avengers tarafından tekrar inşa edilmek istendiği ve yerel halktan iş alımı olacağını görüyoruz. Bu sayede Avengers ve halk arasındaki problemleri giderirken aynı anda Asgard'ın da inşasını kolaylaştırmayı amaçlayan bir Tony Stark var. Asgard tarafına baktığımızda ise Odin'nin artık bu ölümlü diyarda kalmak istemediğini ve bunun sebebinin ise Sin tarafından bulunan ve harekete geçirilen silahın aslında Asgard temelli olup Odin'i bile tedirgin etmesi.

Burdan Sonrası Spoiler ve Kişisel Görüş İçermektedir!


İlk olarak Odin'nin müthiş derecede agresif tavırları karşısında Thor'un hala insanlığı savunması içimdeki Thor sevgisini arttırdı. Ve Odin'nin "Sen insan mısın, yoksa bir tanrı mı?" sorusuna "İnsanım" demesi kesinlikle yıllar süren çizgi romanlar boyunca Thor'un insanlık ile ne kadar yakınlaştığını ve ne kadar olgunlaştığını gösteriyor. Gerçekten bir kral olma yolunda diyebiliriz. Bunun dışında bulunan silahın Mjolnir benzeri mistik bir çekiç olması ve Odin'nin kardeşi olan Serpent'i uyandırması gerçekten güzel bir kurguydu. Çünkü karşımızda en az Odin yani All-Father kadar güçlü bir düşman var ve mitolojiden de bildiğimiz üzere Thor dünyayı saran Serpent isimli yılanı öldürürken kendi canından da oluyordu. Odin'nin verdiği bilgide bununla aynı. İşte yaşanan olay ise tam olarak bu. Odin'nin agresif olan tavırlarının aslında oğlunu kaybedecek olmanın verdiği korku ve endişeden dolayı olduğunu görüyoruz. Hikayemizin Avengers ve Thor odaklı olması benim hoşuma gitti ve Loki'nin Kuşatmada öldüğünü biliyoruz. Ama her zamanki gibi geri dönmüş, bu sefer abisi Thor sayesinde. Ancak çocuk formunda. 
Captain America Mjolnir'i Kaldırıyor.


Bunun dışında kesinlikle beni en çok etkileyen ve heyecanlandıran olay Captain America'ydı. Mjolnir'i kaldırması, halk ile olan iletişimi ve onlara ilham vermesi. Herkesin aslında bir Avenger olduğunu söylemesi müthişti. Halktan biri olan Rick'in savaş alanına girip düşmüş Captain America'yı kaldırması ve ona umut vermesi müthişti. Hikayemizin kahramanlarından biri de Rick oluyor bu sayede. Helal olsun sana Rick, Captain America'yı yüz üstü bırakmadın!

Odin'nin ise Stark'ın teklifini kabul edip Asgard cephaneliğini kullanmasına izin vermesi, bütün karakterlerimiz için özel ekipmanların yapılması çok güzel ve yaratıydı. Herkesin kendine ait bir silah ile savaşa girmesi ve düşmanın emrindeki askerler gibi boostlanması güzel bir güç dengesi olmuş.






Tony Stark tarafından Asgard cephaneliğinden inşaa edilmiş zırh ve silahlar.

Bütün bunlar dahilinde hikaye özgün tatmin edici ve heyecan verici. Aynı zamanda Marvel Now! Dönemi öncesi beni en çok heyecanlandıran ve gaza getiren Event'ti. Captain America Mjolnir'i kaldırıp "Avengers Assemble!" dediğinde tüylerim diken diken oldu.

Fear Itself çizgi romanına puanım: 9/10


Umarım yazı ve fikirlerim hoşunuza gitmiştir. Kendi fikirlerinizi yorum kısmında belirtmeyi unutmayın. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.






Devamını Oku »

5 Adet Bağımsız Çizgi Roman Önerisi - One-Shot Çizgi Romanlar




Merhaba sevgili okuyucu!

Bugünkü yazımın konusu One-Shot çizgi romanlar olacak. Yani ana evrenlerden bağımsız, olan sacede bir veya birkaç cilt şeklinde basılan çizgi romanlardır. Hikayelerden spoiler vermeden kısaca bahsedeceğim bu sayede sizde beğendiklerinizi temin edip okuyabilirsiniz. Şimdi çizgi romanlarımızı görelim.


SUPERMAN: RED SON








Superman: Red Son, DC Comics tarafından 2003 de yayınlanmış olan bir "What if" serisidir. 3 sayıdan oluşan bir mini seri de diyebiliriz. Genel olarak konusu; Superman ABD yerine Sovyet Rusya'ya düşseydi ne olurdu sorusunun yanıtı diyebiliriz. Göğüsünde ikonik S sembolü yerine komünizmin simgesi olan orak ve çekiç taşıyan ve Varşova Paktı'na hizmet eden bir süperkahraman olarak karşımıza çıkıyor.


Soğuk savaşın bütün dengesini değiştiren ve dünyayı Sovyetler Birliği adı altında toplayan alternatif bir Superman hikayesi.








WATCHMEN








Watchmen çizgi romanı iki Dünya devi ülke olan Rusya ve ABD'nin soğuk savaş döneminde geçmektedir. Şimdiye kadar yazılmış en gerçekçi süper kahraman çizgi romanlarından biridir. Soğuk savaş döneminde geçen gerginlikler, kahramanların bu zamanlara karşı olan tutumu ve devletlerin yaptırımları çok ayrıntılı ve realistik bir şekilde anlatılmıştır. Gerçekten çok başarılı ve okunması gereken bir çizgi roman.













MARVELS








Marvels çizgi romanı 4 fasikülden oluşan Kurt Busiek tarafından yazılmış bir çizgi romandır. 1994 yılında basılmıştır. 1939-1979 yılları arasında geçen bir dizi süper kahraman serilerini kollektif bir şekilde haber fotoğrafçısı olan Phil Sheldon'nın gözünden bizlere aktarıyor. 

Bunca süper insanın yaşadığı ve dünyanın sonunu getiren olaylar silsilesine insani bir bakış açısı ile yaklaşıyor. Normal bi insanın gözünden bunca olayı görmek ve tasvir etmek gerçekten edebi bir başarı. 









KINGDOM COME



Kingdom Come ülkemizde 2015 yılında yayınlanan ve benim en sevdiğim DC Comics hikayesi ünvanını elinde tutan çizgi romandır. Açıkçası ne Marvel'ın ne de DC'nin bi daha bu kadar güzel yazılmış veya  çizilmiş bir çizgi roman çıkaracağına inanmıyorum. JBC yayıncılık tarafından yayınlanan çizgi romanımızı Mark Waid yazdı ve Alex Ross çizdi. Alex Ross'un çizimlerinin ise birer sanat eseri olduğunu her sayfada görüyorsunuz.  

Konusuna gelecek olursak; çizgi romanımız artık süper kahramanlığın caka satmaya eş değer olduğu bir dönemde geçiyor. Artık adaleti ve eşitliği savunmak yerine sadece kavga arayan sorumsuz bir süper kahraman nesli yetişmiş durumda. E haliyle bizim eski ekip dağılmış, üyeleri ya inzivaya çekilmiş yada artık kendini Dünya'dan soyutlamış durumda. 

Ama bir süre sonra Superman tekrar değişen bu düzeni düzeltmek için gelirse neler olur? Yeni kahramanlar onun sözünü dinleyip hizaya mı gelir yoksa daha kötüsü nesillerin çarpıştığı bir savaşa mı yol açacak? Okuyup öğrenmeniz en iyisi olur.




BATMAN: THE KILLING JOKE







Alan Moore tarafından yazılan The Killing Joke çizgi romanı genel olarak delilik ve akıllılık arasında ne kadar ince bir çizgi olduğunu ortaya koyan bir çizgi roman. Aynı zamanda Batman'nın en azılı düşmanı olan Joker'in gizemli kökenlerini konu aldığını söyleyebiliriz. 
Gerçekten güzel bir anlatıma sahip bir çizgi romandır, okunmasını kesinlikle tavsiye ederim. 












Bu yazımda sizlere istediğiniz zaman okuyabileceğiniz ana seriler ile çok bağlantısı olmayan bazı çizgi romanlar önerdim. Ana hikayeden uzaklaşmak istediğinizde yada canınız bir anlığına farklı bir hikaye okumak istediğinde bu çizgi romanları okuyabilirsiniz. Türkçe basımları olan çizgi romanları sizler ile paylaşmaya dikkat ettim. Aynı zamanda ilerleyen yazılarda başka önerilerde de bulunacapım. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esnlikler.
Devamını Oku »

DC Comics - Dark Nights Metal Okuma Sırası - Part 2


Merhaba sevgili okur!

Bugün karşınızda DC'nin yayınlamış olduğu Dark Nights Metal Event'inin okuma sırası ile karşınızdayım. Daha önceden herkesi tanıttığım bir yazı yayınlamıştım onu da buradan okuyabilirsiniz. 

Şimdi okuma listemize başlayalım;

  • Dark Nights Metal #3
  • Batman: The Drowned #1
  • Batman: The Merciless #1
Tam burada bahsetmiş olduğum ikinci side-event'imiz geliyor. Bats Out of Hell adındaki ikinci side-event'imize başlıyoruz. 4 adet parttan oluşuyor, bu partların hepsini sırasıyla okuyoruz araya herhangi bir cilt katmadan.
  • The Flash Rebirth #33: Bats Out of Hell Part 1Batman: The Red Death #1
  • Justice League #32: Bats Out of Hell Part 2
  • Hal Jordan & Green Lantern Corps #32: Bats Out of Hell Part 3
  • Justice League #33: Bats Out of Hell Part 4
Bats Out of Hell side-event'imiz bittikten sonra normal bir şekilde ciltlerimize devam ediyoruz.
  • Batman: The Devastator # 1
  • The Batman Who Laughs #1
Bu çizgi romanları okuduktan sonra Dark Nights Metal serisinin bitmesine son bir okuma sıramız kalıyor. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. 


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

DC Comics - Dark Nights Metal Okuma Sırası - Part 1


Merhaba sevgili okur!

Bugün karşınızda DC'nin yayınlamış olduğu Dark Nights Metal Event'inin okuma sırası ile karşınızdayım. Daha önceden herkesi tanıttığım bir yazı yayınlamıştım onu da buradan okuyabilirsiniz. 

Şimdi okuma listemize başlayalım;

  • Dark Days: The Forge
  • Dark Days: The Casting
  • Dark Nights Metal #1
  • Teen Titans Rebirth #12: Gotham Resistance Part 1
Tam burada Gotham Resistance adındaki ilk side-event'imizi okumuş oluyoruz. 4 adet parttan oluşuyor bu side-event. Side Eventden sonra her karakterin origin hikayelerini anlatan tekli serilere başlıyoruz. Her karakterin kendine ait bir cildi bulunmakta.
  • Dark Nights Metal #2
  • Batman: The Red Death #1
  • Nightwing Rebirth #25: Gotham Resistance Part 2
  • Batman: The Murder Machine #1
  • Suicide Squad Rebirth #26: Gotham Resistance Part 3
  • Batman: The Dawnbreaker #1
  • The Green Arrow Rebirth #32: Gotham Resistance Final
Bu çizgi romanları okuduktan sonra Dark Nights Metal serisinin yarısına gelmiş oluyoruz. Bir sonraki partta ise yeni bir side-event başlıyor adı ise Bats Out of Hell. Aynı zamanda ana serinin anlatıldığı Dark Nights Metal serisinin de yarısına geliyoruz. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. 


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

DC Evreninin Şeytani Batman'leri - Dark Nights Metal


Merhaba sevgili okur!

Bugün DC Universe'in en sevdiğim Eventlerinden biri olan Dark Nights Metal serisinde yer alan, Dark Multiverse'de bulunan Batman'nin şeytani versiyonlarına bakacağız. Daha sonra bu serinin okuma sırasını da yayınlayacağım, bir kaç side-event den oluşan orta uzunlukta, doyurucu bir seri. Bence okunması gereken bir hikaye. Ama şimdi tanıtım faslına geçelim.

THE DROWNED


Gerçek adı Bryce Wayne olan "The Drowned" Dark Multiverse'de Earth-11 de doğmuştur. Aslında kendi evreninde Batwoman'dır. Ta ki sevdiği Sylvester Kyle bir grup metainsan tarafından öldürülene kadar. Bu olay sonrası intikam hırsından yanıp tutuşan Bryce yer yüzünde bulunan bütün metainsanları avlamaya başlar ve hapsini öldürür. 18 ay sonra, sonuncu metainsan öldükten sonra o evrenin Aquawoman'i Bryce'ın karşısına barış içinde geldiğini söyleyerek çıktı. Atlantislilerin barış adı altında onları kontrol etmek istediklerini anlayan Bryce yüzeyin tarafında yer aldı ve Atlantisliler ile savaştı, Aquawoman'ı kendi Trident'i ile öldürdü. 

Ancak Atlantisliler ile olan savaş çoktan kaybedilmişti, Gotham'mın büyük bir kısmı sular altındaydı ve Dünya da cabası.  Bryce savaşı kazanma uğruna kendi üzereinde cerrahi ve genetik modifikasyonlar yaptı. Su altında nefes almak, daha hızlı iyileşme, insan üstü güç ve dayanıklılık gibi birçok özellik kazandı. Aynı zamanda Dead Water adı verilen melez deniz canlılarından bir ordu yarattı. 

Daha sonra yeni güçleri ile Atlantisi fethedip Dünyanın yüzeyde kalan kısmınıda sulara boğdu. Ve daha sonra Dark Knights of Barbatos'a katıldı ve The Drowned olarak anılmaya başlandı. 


THE DEVASTATOR



Dark Multiverse'de Earth-1 de doğmuş olan Bruce Wayne trajik bir kayıp sonrası kanunsuz Batman karakterine bürünür. Superman ve diğer Adalet Birliği üyeleri ile birlikte maceralara çıkmış ve Dünyayı kurtarmıştır. Ancak herzaman Superman'nin onu öldüreceği konusunda paranoyak olarak kalmıştır. Bu sebepten dolayı sürekli silah toplamış ve yeni teknolojik icatlar yapmıştır.

Superman ileride kazara kendi karısını öldürüp, delirince Batman karşısına kriptonit uçlu bir mızrak ile çıkmıştır. Superman ile olan savaşında sağ kolunu kaybetmiştir. Ancak savaşın sonunda Superman herzamankinden daha da güçlü bir şekilde ayrılmıştır. 

Batman son çare olarak hazırladığı Doomsday Virüsünü kullanmak zorunda kalmıştır. Virüs, sadece kolunu yenilemekle kalmamış ona en yakın arkadaşını öldürecek güçleride vermiş ve onu bir Doomsday'e çevirmiştir.

Ancak Doomsday virüsü yüzünden bütün Dünyasında ki insanlar ölmeye başlamıştır, tam Dünyası yok olma eşiğine geldiğinde Dark Knights of Barbatos'a katılmıştır ve The Devastator adını almıştır.

THE DAWNBREAKER



Bruce Wayne, milyarder doktor Thomas Wayne ve Martha Kane'nin çocuğu olarak Earth-32 de Dark Multiverse'de doğmuştur. Bruce Wayne bir çok evrende kaderinde yer alan acı kaybı bu evrende de yaşamış olup ailesini bir ara sokakta kaybetmiştir. Bu kayıptan sonra duygusuz ve ruhu boş bir insana dönüşmüştür.

Daha sonra bir Green Lantern yüzüğü Bruce'u buldu ve onu bir Green Lantern yaptı. Bruce yüzüğün temsil ettiği değerleri öenmsemeden onu sadece ailesinin katilini öldürmek için kullanabileceği bir araç olarak gördü. 

Katili bulan Bruce onu öldürmeye çalışınca yüzüğün iradesi ona karşı koyup cinayet işlemesine engel olmaya çalıştı. Ancak Bruce yüzüğün iradesini kendi duygusuz iradesi ile kontrol altına aldı ve yüzüğü yozlaştırmayı başardı. Daha sonra Green Lantern olarak Gotham'ı korumaya başladı. 

Bütün suçluları acımadan öldüren Bruce, şehrin polis teşkilatı tarafından başta sevilmese de daha sonra Gordon ondan suçluları öldürmeden onlara teslim etmesini rica etti. Ancak bunu bir zayıflık olarak gören ve suçlululara tolerans göstermeye karşı olan Bruce, Gordon'nı ve G.C.P.D.' yi idam etti. Olanları öğrenen diğer Green Lantern'ler gelip onu durdurmaya çalıştı ancak Karanlık Evrenden ve Yüzükden güç alan Bruce bütün bir Green Lantern kolordusunu yok etti. Daha sonra Dark Knights of Barbatos'a katılıp The Dawnbreaker adını aldı.

THE MURDER MACHINE 



Bruce Wayne, Earth-44 de Martha ve Thomas Wayne'nin çocuğu olarak doğmuştur. Ailesinin trajik ölümünden sonra Bruce kahyası Alfred tarafıdan büyütüldü ve Batman adlı bir kanunsuza dönüştü. Justice League'in kurucu üyelerinden biri oldu ve Dünyayı sayısız defa kurtardı. Bir gün Alfred Batcave'e giren haydutlar tarafından öldürülür.

 Batman depresyona girer ve kendinden nefret etmeye başlar. Alfred için bir anma töreni hazırlanır ve bütün League katılır. Batman cenaze sırasında Cyborgdan bir ricada bulunur. Bu rica birlikte bir yapay zeka programı oluşturmaktır. Bu program bir nevi Alfredin yaptıklarını üstlenen bir A.I. olacaktır. Cyborg bu teklifi kabul eder ve birlikte bu yapay zekayı yapmaya başlarlar. Bir hologram üstünden dizayn edilmiş olan bu A.I. aynı zamanda Batcave'e ve silahlara erişimi olucaktır. 

Afred Protokolü denilen bu A.I. aktive edildiğinde kendini bir virüs şeklinde yaymaya başlar ve kendine robot beden inşaa etmeye başlar. Bir gün içerisinde bütün Arkham'da bulunan suçluları tehdit oldukları gerekçesi ile infaz etmiştir. Daha sonra Batman ona karşı yaptırım uygulamaya çalışınca onu da bşir tehdit olarak algıladı ve zihnini ele geçirip ona mekanik bir beden yaptı. Daha sonra sınırları kalmayan A.I. bir cinayetler dizisine başladı ve herkesi katletmeye başladı. Daha sonra The Murder Machiene ismi ile Dark Knights of Barbatos'a katılmıştır.

THE MERCILESS



Bruce Wayne Earth-12 de doğmuş olup, Batman adında bir kanunsuzdur. Güçlerini Savaş Tanrısı Ares'i yendikten sonra elde etmiştir. Bu güçler aynı zamanda ona savaşmak için asla doymayan bir güdü vermektedir. Sonunda Dark Knights of Barbatos'a katılmış ve The Merciless adını almıştır.
Kendisinin birincil düşmanı Wonder Woman'dır.

















THE RED DEATH


Batman, Earth-52'de Robinler ile birlikte suçlara karşı savaşmaktadır. Ancak zamanla Robinler den birçoğu hayatını kaybetmiş ve savaş hiçbir zaman bitmemektedir. Yorulan ve savaşı bitirmek için her şeyi yapmaya kararlı olan Batman çaresiz kalmıştır. Earth-52 yok olmaya yakınken Batman süper kötülerden aldığı silahları kullanarak Flash'ı yenmiş ve onun speedforce güçlerini elegeçirmiştir. Batman Flash'ı etkisiz hale getirdikten sonra, onu Kozmik Koşubandı'nın tasarımlarını kullanarak değiştirdiği Batmobile'in kaputuna zincirler ve onu Speedforce'un içine girmeye zorlar. 
Sonuç olarak Batman ve Flash bir araya gelirler. Batman Flash'ın speedforce güçlerini kazanırken Barry, Batman'nin zihninde hapsolmuştur. Ancak yeni güçleriyle bile dünyasının yıkımını engelleyememiştir. 
Sonunda Dark Knights of Barbatos'a katılmış ve The Red Death adını almıştır.







                                    THE BATMAN WHO LAUGHS


Earth-22 de ki Batman, Joker tarafından yakalır ve uyutulur. Joker, Batman'ı yakaladıktan sonra onu bağlar ve önünde bütün düşmanlarını öldürür daha sonra Gordon'ı asitte çözerek öldürmüştür. Bir çok binayı patlatmış ve yüzlerce masumu öldürmüştür. Bir çok aileyi toplayıp ebeveyinleri öldürüp çocuklarını Joker Toxin'i ile zehirlemiştir. Ve bunların hepsini Batman'e izletmiştir. En sonunda özgür kalan Batman öfkeyle Joker'e saldırır ve boynunu kırarak onu öldürür. Sonunda tek kuralını çiğnemiştir Batman, aynı zamanda Joker'in zehrinden dolayı hastalanmıştır. Daha sonra bu kimyasalın aslında Jokeri delirttiği öğrenilmiştir. iki gün sonra Superman Batman'i ziyarete geldiğinde ona zehirlenen çocuklardan birinin doktorlardan birini öldürdüğünü söyler. Bunu duyan Batman kahkahalar ile güler. İkisi de bu durumu garipserler. 

1 hafta sonra Batman, Watchtower da bulunan bütün Justice League üyelerini öldürür ve bütün silah ve süper suçlulara el koyar. Superman ona karşı durur ancak siyah kriptoniti kullanan Batman, onun ve oğlu Jon'nun aklına girerek Lois Lane'ni öldürmesi için manipüle eder. Superman ve Jon'da yan etkilerden dolayı ölmüştür. 
Daha sonra Dark Knights of Barbatos'a katılmış ve The Batman Who Laughts adını almıştır.

Bu yazımda sizlere DC tarafından yazılmış olan The Dark Nights Metal serisinde yer alan Batman'nin kötü versiyonlarını gördük. Kısa ve özet bir şekilde tanıtmaya çalıştım sizlere ama tabiiki de hikayeler daha detaylı ve uzun. Bunun için de bir okuma listesi yayınlayacağım yakında. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

X-Men Çizgi Roman Okuma Sırası - Marvel - Siyah-Beyaz ve Mesih Dönemi - Part 1




Merhaba sevgili okuyucu!

Bugün yeni bir okuma sırası ile karşınızdayım. Marvel'dan X-Men ekibinin maceralarını okumaya başlayacağımız bu okuma listesi birçok parttan oluşuyor ve 3 döneme ayrılıyor. Bu dönemler için; Siyah-Beyaz Dönem, Mesih Dönemi ve Marvel Now Dönemi diyebiliriz. Şimdi en az Avengers kadar bilinen ve Marvel'ın mutant kavramının temsilcisi olan bu takımın çizgi romanlarını nasıl okuyacağımıza bakalım.

Siyah Beyaz dönem ülkemizde ilk basılan X-Men çizgi romanlarını içeriyor, yurtdışında bunları Essential olarak yayınladırlar. 5 adet çizgi roman bulunmakta bu dönem içerisinde ancak dediğim gibi eski ve origin odaklı oldukları için gerçekten X-Men fanı değilseniz ve imkanınız yoksa okumanıza pek de gerek yok.

  • X-Men Klasik Seri #1-6 (Arkabahçe Yayınevi)
  • X-Men Klasik Seri #1-7 (Gerekli Şeyler)
  • Wolverine Klasik #1-2 (Arkabahçe Yayınevi)
  • Wolverine #1-6 (Arkabahçe Yayınevi)
  • Wolverine #1-2 (Gerekli Şeyler)
Türkiye de siyah beyaz dönem bu 5 çizgi roman ile son buluyor. Asıl düzgün ve sıralı bir basım olan dönem ise Mesih Dönemi. Şimdi Mesih Dönemine hangi çizgi romanlar ile giriş yaptığımıza bir bakalım.

  • House of M
  • Mesih Kompleksi # 1
  • Mesih Kompleksi # 2
House of M zaten Avengers için verdiğim okuma listesinde de bulunmaktaydı, Mesih Kompleksi ise House of M sonrası gerçekleşen olayların mutantlar üzerindeki etkisi ve ne yapacakları hakkında bir giriş denilebilir.
  • X-Force #1: Melekler ve Şeytanlar
  • X-Force #2: Tanıdık Hayaletler
Bu iki çizgi romandan sonra Mesih üçlemesi adını verdiğimiz üçlemenin ikinci serisine başlıyoruz (Üçlemenin ilk kısmı Meshih Kompleksi'ydi).
  • X-Force / Cable: Mesih Savaşı #1
  • X-Force / Cable: Mesih Savaşı #2
  • X-Force #3: Unutmayanlar
  • X-Force #4: Sex + Violence
Mesih Savaşı ve akabinde ki X-Force çizgi romanlarını okuduktan sonra burada bir ara verelim. Zaten Mesih döneminin 3'te 2 'sini bitirdik sayılır. 

Bu yazımda sizlere genel olarak X-Men çizgi romanlarını nasıl okuyabileceğiniz ile ilgili fikir vermek istedim. Arada geçen başka bazı çizgi romanlar da bulunmakta ancak onlar Türkçe'ye çevirilmediği için ve çok da kiritk olmadıkları için paylaşmadım. Umarım yazıdan memnun kalmışsınızdır. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esenlikler.
Devamını Oku »

21 Nisan 2019 Pazar

Marvel Evreni Kozmik Varlıklar - Cosmic Entities Part 1




Merhaba sevgili okur!


Bugünkü yazımda sizlere Marvel Evreninde bulunan, büyük roller oynamalarına rağmen çok sık görülmeyen ve zamanın kendisinden bile yaşlı olan Kozmik Varlıkları anlatacağım. Şimdi ilk partta inceleyeceğimiz kozmik varlıklara bir bakalım;

  • Entropy
  • Eternity
  • Infinity
  • Death
  • Living Tribunal
Tabii ki de Marvel evreninde bir çok başka kozmik varlık bulunmakta; The One Above All, Galactus, First Firmament, Beyonder vs. Ancak şimdilik biraz daha temelde yer alan varlıkları işleyeceğim. Aynı zamanda bu listelediğim isimlerden dördünü, Entropy, Infinity, Eternity ve Death'i çoktan Guardians of The Galaxy Vol.1 filminde antik bir lahitin üstüne resmedilmiş bir şekilde görmüştük.

Soldan üstten saat yönüne doğru sırasıyla; Death Entropy Infinity ve Eternity.



DEATH






Death, evrenin kendisi ve diğer kozmik varlıklar ile birlikte doğmuştur. Death yok oluşun ve yıkımın vücut bulmuş halidir. Evrenin temel güçlerinden, oluşumlarından biri olduğu için belli bir şekli veya bedeni bulunmamaktadır. Genellikle kadın figürü veya iskeleti olarak karşımıza çıkar.

Death yaşayanların ulaşamayacağı bir diyar olan Realm of Death'te (Ölüler Boyutu) yaşar. Minion adı verilen köleleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Infinity Well (Sonsuzluk Kuyusu) sayesinde bütün ölmüşlerin bilgeliğine sahiptir yani her şeyi bilir, bir başka değiş işe Cosmic Awareness (Kozmik Farkındalık) gücüne sahiptir. 

Güç seviyesi olarak Nigh Omnipotent'dir.






ENTROPY










Entropy, Eternity'nin oğlu olarak geçmektedir. Kendisi de Eternity gibi bir kozmik varlıktır. Evrenin başlangıcından sonuna kadar gerçekleşen üç temel olayı temsil etmektedir. Bunlar Big Bang (Büyük Patlama), Big Freeze (Büyük Donma) ve Big Crunch (Büyük Çöküş)'tür.

Güç seviyesi olarak Nigh Omnipotent'dir.










INFINITY










Infinity, Eternity'nin kız kardeşidir. Death'in Eternity'nin zıttı olduğu gibi, Infinity'de Oblivion'nun zıttıdır. Kendisi mekanın bütünlüğünü ve sürekliliğini temsil eder. Eternity ile birlikte zaman ve mekan sürekliliğini (Time and Space Continuum) sağlarlar. Fiziksel bir şekli bulunmamak ile birlikte genellikle kadın figüründe görünür.

Güç seviyesi Nigh Omnipotent'dir.











ETERNITY


Multiverse'de bulunan bütün evrenler kendilerini antropomorfik olarak Eternity olarak tavir eder. Kendisi zamanın ve evrenlerin birleşip vücut bulmuş halidir, kardeşi Infinity ile birlikte bütün zaman ve mekan sürekliliğini korurlar. Sadece Living Tribunal tarafından sorgulanabilir. 

Multiversal Eternity (bütün Multiverse'in vücut bulmuş olan hali) 'nin bir çocuğu olarak yaratılmıştır. Kendisinden bağımsız ve bağlı olmak üzere bir çok yardımcı yaratmıştır. Empathy, Eulogy, Expediency, Entropy, ve Enmity bunlardan birkaçıdır. 

Güçleri Nigh Omnipotent seviyesindedir.









LIVING TRIBUNAL




Living Tribunal, evrenin kendisi boyunca var olmuş olan, The One Above All tarafından yaratılmış insansı kozmik bir varlıktır. Görevi bütün var olan evrenleri yani Multiverse'i güç dengesizliğinden korumaktır. Yani bir evrende biriken kozmik gücün diğer evrenlerinkini geçmesine izin vermez. Aynı zamanda bir evrende bulunan iyiliğin veya kötülüğün ezici üstünlüğünü önlemek içinde harekete geçebilir. Tam bir ütopya yada distopya oluşumuna engel olur, uç noktalarda seyreden evrenlere müdahale eder. 

Kendisinden sadece bir adet bulunmaktadir ve dengi yoktur. Bundan dolayı kendisini birden fazla boyutta ve zamanda var edebilir. Zaman ve mekana bağımlı değildir. 

Living Tribunal yetkisi dahilinde istediği evrenleri veya gezegenleri yok etme yetki ve gücüne sahiptir. Ancak Living Tribunal bu kararı almadan önce bulunan iç yüzüde aynı kararda olmak zorundadır. Üç yüzde farklı kişilikleri temsil etmektedir; genelde konuştuğu ön yüzü Equity yani eşitliktir, sağ tarafında bulunun üstü tam örtülü olan yüzü ise Necessity yani gerekliliktir, solda bulunan kısmen kapalı olan yüzü ise Revenge yani intikamdır. Bir karar alıp uygulanabilmesi için üç yüzünde aynı fikirde olması gerekmektedir.
Güç seviyesi Nigh Omnipotent dir.


Bu yazımda sizlere Marvel evreninde bulunan bazı kozmik varlıklardan bahsettim. Sadece bu varlıklar yok tabii ki de ileride ikinci bir partta kaldığım yerden devam edebilirim. Dc Universe The Multiverse Map yazımda da Dc evreninin kozmik yapısı hakkında yazmıştım, onu da buradan okuyabilirsiniz. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, esenlikler.


Devamını Oku »

En Son Yayınlananlar

DC Comics - DC One Million Çizgi Roman Okuma Sırası - Part 3

Merhaba sevgili okur! Bugünkü yazımın konusu DC One Million çizgi romanının okuma sırasının son partı olacak. Daha önceden ilk iki ...

En Çok Okunan Yazılar